Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Terug Hoger  
KlankKoekje
OP SPREEKUUR BIJ HENK KUIK

Het was winter en bitter koud......

Met tips uit de werkplaats voor accordeon en trekharmonica in de winter.

Jaargang 6, 1e kwartaal 1996, nummer 2
door Henk Kuik

Voor alle muziekinstrumenten is er weer een kritieke fase aangebroken.
De thermostaat van de centrale verwarming wordt weer wat hoger gezet en mensen met een open haard mogen graag nog wat fossiele brandstoffen wegstoken, kortom, het wordt warm in huis.
En droog. Heel droog...

Vooral piano's hebben daar erg van te lijden. Je kunt de halfjaarlijkse stembeurt dan ook beter uitstellen tot na het invallen van de vorst.

Accordeons en hun familieleden hebben gelukkig geen last van ontstemmen door verschil in vochtigheidsgraad. Toch moeten we wel een beetje uitkijken waar we hen stallen.
In een van de vorige ‘tips’ heb ik er al iets over gezegd, de leren ‘ventielen’ zijn erg gevoelig voor vocht. De meeste duurdere of oudere Italiaanse accordeons hebben leren ventielen. 
Leer is een natuurlijk materiaal, dat door afwisselend vochtig en droog worden, hard wordt.

Weet u het nog?
Kom je van buiten – jij bent koud – instrument is koud – metalen tongen in het instrument zijn koud – condens op de tongen – vocht trekt in het leer – leer trekt krom.
Het vocht moet kunnen verdampen, dus....instrument uit de koffer of in ieder geval de koffer open zetten.

Verder is het begin van de winter een mooie gelegenheid om je instrument eens onder handen te nemen.

Enfin, genoeg enge verhalen. Ook hier geldt weer: ‘Voorkomen is beter dan de blaren aangebrand.’ (Oud Chinees spreekwoord).