Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Terug Hoger  
KlankKoekje

Harmonica – tips voor beginners (2)

Over houding, vingerzetting, les, en dansbegeleiding.

Jaargang 1, 1e kwartaal 1991, nummer 2
door Leonie Uittenboogaard

Uit het dagboek:

Ik kijk rond in mijn kamer en zie dan een tafereel als dit:

Mooi om te zien, aangenaam om in de buurt te hebben – en de moeite waard, stuk voor stuk, om er op te leren spelen.

Terug naar de tips (voor beginners)!

Houding

Vingerzetting

Over het nut van het gebruik van de pink lopen de meningen uiteen. De pink heeft natuurlijk door zijn geringe mate van geoefendheid minder kracht dan de andere vingers, en dit zal kunnen doorwerken in het effect van de pink bij het spelen.
Dit gaat echter ook weer niet voor iedereen op. Zelf bijvoorbeeld ben ik al zó lang gewend bij het typen alle 10 vingers te gebruiken, dat ik automatisch direct de beide pinken heb betrokken bij het harmonicaspelen en daar redelijk goed mee uit de voeten kan. Dit is dus iets dat ieder voor zichzelf moet uitmaken. Lúkt het met de pinken, dan heb je er wél twee vingers bij!
Overigens heb ik juist gisteravond, tijdens de sessie van harmonicaspelers in het Utrechtse ‘Pothuys’, zelfs iemand mogen gadeslaan die ook zijn duim bij het spelen inschakelt…….

Volgende tip voor beginners:

Les:

Verder, ik raadde het de vorige keer al aan: ga naar ‘harmonicadagen’ die met name ’s zomers regelmatiger in het gehele land plaatsvinden.
Denk in dit verband eens aan een van de weinige evenementen in het winterseizoen: de Trekzakdag op 30 maart a.s. in Drachten! Hier kun je evt. ook korte workshops volgen en veel andere spelers ontmoeten. Doen!
Verder zijn dit soort ontmoetingsdagen vaak een mooie gelegenheid om je licht op te steken over verschillende soorten instrumenten in de harmonicasfeer.

Nóg een belangrijk facet dat al eerder werd genoemd m.b.t. de harmonica:

De dansbegeleiding

Bij verschillende vormen van volksdans speelt ook de harmonica een belangrijke rol, mede natuurlijk door de werking van de baskant: melodie en maataanduiding in één.

In een stad als Utrecht vinden regelmatig dansavonden plaats waar je - ook alleen als toeschouwer – terecht kunt, b.v. om speciaal naar de muziek te luisteren (Ned. Volksdansen, Zweeds volksdansen etc., inl. Studio Sterrenbos, Utrecht).
In dit verband is het wel leuk te vermelden dat in januari in het al eerder genoemde muziek-café ‘’t Oude Pothuys’ te Utrecht een speciale Morris-avond zal plaatsvinden, waar het Utrechtse Morris Team (men) en misschien ook het vrouwenteam zullen laten zien hoe deze dansvorm in zijn werk gaat (overigens noemde ik vorige keer foutief Groningen als plaats met een Morris Team: dit had Helmond moeten zijn).

Het de vorige keer aangekondigde verhaal over de familie der concertina’s heb ik nog even uitgesteld.