Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Advertentie Klank.nl Terug Hoger  
KlankKoekje

Harmonika – tips voor beginners (1)

Er is mij gevraagd of ik voor de beginnende harmonikaspeler wat suggesties wilde geven in dit blad, om juist in het allereerste begin wat vooruit te kunnen komen.

Jaargang 1, 4e kwartaal 1990, nummer 1
door Leonie Uittenboogaard

Uit het dagboek:

Hoewel ik besef eigenlijk helemaal niet de juiste figuur te zijn voor deze bezigheid probeer ik het tóch; ten eerste omdat ik wel van uitdagingen houd en verder vooral omdat ik net ver genoeg ben om toch wel in begrijpelijke bewoordingen dingen door te kunnen geven die ook voor mij nog maar kort geleden ‘geheimtaal’ waren, in ieder geval onbekend, nooit-van-gehoord enz.
Zo heb ik mezelf dan maar enigszins voorgesteld.
Allereerst: heel geweldig dat er weer een nieuw blad voor ons liefhebbers op de markt verschijnt! Veel succes toegewenst, uitgevers en anderen die dit op gang hebben geholpen. We hebben de laatste jaren het Diatonisch Nieuwsblad node gemist, maar ook dát, naar we vernemen, wordt weer voortgezet, zij het in een andere redactievorm.

Over de Trekzak. Veel mensen zien misschien zo’n kastje en denken: Leuk! Leuk om te zien, leuk om te hebben ……….. spélen dus.

Evenmin als met ieder ander instrument kan er echter vanuit gegaan worden dat dit zomaar even lukt. Het líjkt inderdaad zo makkelijk: ‘maar’ 2 rijen knopjes, en links haast helemaal niks: dat moet toch, met enige moeite, kunnen lukken!
Vergeet het maar. Het is echt wel zwoegen in het begin, en ook later, natúúrlijk: ik bedoel er mee dat het, hoewel een zogenaamd echt volksinstrument (de ‘armeluispiano’ e.d. benamingen), niet een echt ‘gemakkelijk’ instrument is.
Eén van de meest essentiële zaken is voorts dat een harmonika vastzit aan een bepaalde stemming ‘hij staat in …. C, G, D of F – en dit rijtje kan nog verder uitgebreid worden. Naar ik vermoed zullen heel veel van degenen die nu al een poosje met een harmonika bezig zijn in het begin ook niet goed beseft hebben dat hun instrument deze beperking kent.
(Door sommige overigens heel aardige lieden uit mijn omgeving word ik regelmatig uitgelachen als ik weer eens met 4 of 5 harmonika’s op stap ben – wat dus gezien de verschillende stemmingen en soorten helemaal niet zó vreemd zou moeten zijn).

Velen beginnen met een 2-rijer: vaak in C (knopjes buitenrij = melodiekant) / F (binnenrij), ook wel G (buitenrij) / C (binnen). Sommige dans- en muziekvormen vragen om een aparte stemming, zoals de Engelse Morrismuziek die bij voorkeur in D/G wordt gespeeld.
Vooral wanneer een 2-rijerspeler zich ook op de concertina gaat richten, die kleine 6-kantige kastjes, is het dus echt niet zo gek als op een gegeven ogenblik de kamer vol staat en hangt met enkele dozijnen van deze balginstrumenten…….!

Conclusie van dit alles: dat je wel een beetje op de hoogte moet zijn van de mogelijkheden, vóórdat je echt tot een aanschaf overgaat. Het beste kun je je hierbij laten leiden door mensen uit je omgeving die er al een poosje mee bezig zijn; die je eventueel ook les kunnen geven en op die manier enigszins te bepalen, waar je eigen voorkeur op den duur zou kunnen liggen.

Wat ik iedereen die niet al op een bepaalde manier betrokken is bij het fenomeen harmonikamuziek zou willen aanraden: ga vooral eens kijken en luisteren bij een van de o.a. in dit blad aangekondigde harmonikadagen, bij uitvoeringen van al dan niet Nederlandse volksdansen met levende muziek, bij indien mogelijk demonstraties van de Engelse Morrisdansen (in de plaatsen Eindhoven, Utrecht, Groningen en Leiden zitten Morris-teams).
Op die manier zul je namelijk de functie, ook als begeleidingsinstrument voor dansen, van de harmonika in zijn verschillende gedaanten beter kunnen leren kennen.
Volgende keer meer, met name ook over de concertina.