Andy Cutting

ANDY CUTTING Engels folkmuzikant en componist van een speciaal repertoire

In Londen geboren in 1969 is hij vooral beroemd door het schrijven en uitvoeren van traditionele Engelse folk. Daarnaast word hij nog meer gewaardeerd door zijn eigen originele composities. Hij combineert Engelse en Franse tradities in de volksmuziek met speciale muziek van Centraal Frankrijk en van Oost-Europa. Dit heeft een grote invloed gehad op hemzelf en ook op zijn carrière. Door heel wat bekende bands is hij gevraagd om in hun band te spelen of in ieder geval voor gastoptredens. Met Blowzabella heeft hij bijvoorbeeld het album Vanilla opgenomen.

Andy begon zijn muziekleven al in zijn jeugd met het spelen op de melodeon. Later werd dat trekharmonica. Hij speelde heel graag op de instrumenten van Castagnari vanwege het specifiek eigen geluid van deze instrumenten door de manier waarop ze gemaakt worden.

In 1989 ging Cutting samenwerken met songwriter en componist Chris Wood, die viool en gitaar speelt. Ook Chris is een fervent liefhebber van de traditionele Engelse dansmuziek, inclusief Morris maar zijn repertoire omvat ook veel Franse traditionele volksmuziek. Ze zijn samen lang op tournee geweest, ook als duo. In die hoedanigheid hebben ze een album gemaakt en droegen bij aan een livecd: Across the Waters.

Andy Cutting werkt regelmatig als sessiemuzikant met zeer verschillende artiesten als Sting, June Tabor en Chumbawamba. Ook is hij een populaire begeleider van workshops en gaf voor Folkworks les op zomerscholen. Folkwords is wel enigszins te vergelijken met onze Stichting Volksmuziek. Doel het promoten en aanmoedigen van deze muziek. De jeugdzomercursussen zijn beroemd geworden als ontmoetingsplaats voor jonge folkmuzikanten en bands zoals 422, Kerfuffle en Last Orders hebben elkaar tijdens evenementen ontmoet. Veel oud studenten keerden terug als docenten. Er zijn zeker ongeveer 50 albums van hem waarop hij of als solist harmonica speelt of in samenwerking met andere muzikanten te zien en te horen is.

Een van de beste debuut folk cd’s van 2015 Andy treedt ook sinds een aantal jaren op samen met gitarist Martin Simpson en fiddle speler Nancy Kerr. Hun debuut-cd werd goed ontvangen en kreeg goede recensies. The Telegraph noemde het een van de beste folkalbums van 2015 en beschreef hen als drie van de beste Britse muzikanten en vertolkers van liedjes en deuntje, elk van hen een virtuoos op zichzelf.

Andy Cutting heeft de Folk Musician of the Year Award bij de BBC Radio 2 Folk Awards drie keer gewonnen. In 2008, 2011 en 2016.