Stiuca Nicolae

Op 20 oktober jl. gaf hij in de Oosterkerk in Amsterdam een prachtig concert STIUCA NICOLAE komt uit een familie van musici

Stiuca is in 1996 geboren in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Zijn ouders, Petru en Lilia, zijn beide accordeondocenten aan de Muziekacademie aldaar. Het aanwezige talent van hun zoon werd al gestimuleerd toen hij op zijn 8e jaar naar de 'Alexei Stircea' muziekschool ging om accordeon te studeren, daar kwamen wat jaren later piano en percussie bij. Met 15 jaar bezocht hij een van de beste hogere muziekscholen in Moldavië en studeerde daar bij zijn vader. Op de beste podia in zijn thuisland heeft hij al gespeeld, alleen of met ensembles en in diverse muziekstijlen. Ook kent men hem intussen in Roemenië, Hongarije, Tsjechïe, Duitsland en nu ook Nederland. Op dit moment is Stiuca in zijn derde bachelor jaar aan het Amsterdams Conservatorium.

Van minister van cultuur Jet Bussemakers ontving hij in 2016 de 'Holland Muziekbeurs' waar hij terecht erg trots op is.

Stiuca speelde op verschillende festivals, op het Bachfestival in Dordrecht, in Arnhem, Amsterdam enz. In Amstelveen kreeg hij de 2e prijs in het 'Novam national accordion competition 2016' in de categorie Superior B. Zijn docenten zijn Marieke Hopman en Marko Kassl. Ook bij Jacomicci, Yuri Shishkin, An Raskin en nog vele anderen volgde hij lessen. Intussen zijn er meer dan 200 concerten geweest wereldwijd en staan er ook weer een aantal op de planning.

Op vrijdag 20 oktober gaf Stiuca Nicolae een middagconcert in de Oosterkerk in Amsterdam. Hij speelde een aantal heel verschillende stukken en bewees weer dat het accordeon een van de weinige instrumenten is waarmee bijna alle muziekstijlen gespeeld kunnen worden én geweldig klinken! Van J.S. Bach tot meer hedendaags, van klassiek tot Balkan, alles is mogelijk. En dat kun je op dit podium regelmatig beluisteren. De drempel ligt voor sommige te hoog om naar een accordeonconcert te gaan, de prijs kan eveneens een drempel zijn. Ook dat is hier geen probleem.

De middagconcerten zijn bijna altijd gratis, met een vrijwillige bijdrage die natuurlijk op prijs wordt gesteld. Veel studenten van het conservatorium geven hier concerten. De tijdige vermelding in onze agenda is niet altijd mogelijk omdat er ook extra concerten zijn die kort tevoren worden bekend gemaakt. Wilt u op de hoogte gehouden worden, vraag dan de gratis nieuwsbrief aan via:www.oosterkerk-amsterdam.nl