Marie-Theres Stickler

MARIE-THERES STICKLER – HARMONICA VOLKSMUZIEK – SOUL VAN DEZE TIJD

Marie-Theres Stickler (1988) is opgegroeid in het prachtige Oostenrijkse ski-gebied in de buurt van Wenen, leerde zichzelf op haar 6e jaar harmonica spelen. Aanvankelijk waren de eerste leermeesters de muzikanten die ze in het Dorpshuis aantrof. Ze bleek een groot muzikaal talent te zijn en overvleugelde in korte tijd allen. In haar jeugdjaren maakte ze furore op Harmonicatreffens en muziekevenementen.

Haar liefde bleef in hoofdzaak het spelen op diverse harmonica's. Ze ging daarom verder studeren aan het conservatorium het Mozarteum te Salzburg. In 2006 begon ze daar met het vak pedagoog voor Volksmuziek en instrumenten met als hoofdvak de diatonische harmonica. In 2013 studeerde ze af met glanzende cijfers.
“DIE TANZGEIGER”
Bijna tegelijkertijd werd ze gevraagd zich aan te sluiten bij het ensemble “Die Tanzgeiger” in Wenen. Inmiddels wordt ze beschouwd als de ruggengraat van dit illustere muziekgezelschap. Marie-Theres wordt geroemd om haar nauwgezetheid, om haar grote muzikale kennis die ze heel goed gebruikt in het vertolken van karakterstukken. Bij deze groep speelt ze schitterend in vele projecten mee. Op haar Wiener knopharmonica en op de Chemnitzer Concertina. Naast de traditionele muziek vertolkt ze vele andere muzieksoorten die het leven alleen maar rijker maken.

“ALMA” Een grote toekomst is weggelegd voor de formatie “ALMA” die nu al meerdere prijzen heeft behaald. Het betekent een vernieuwing en tegelijk verdieping van de overgeleverde volksmuziek waaronder ook het jodelen (als vergelijkbare Esperanto taal) zijn waarde weer krijgt.

Vooral geroemd wordt Marie Theres die op haar harmonica de echt Weense sound behoudt. Samen met Manuel Brunner, bassist en drie zangeressen spelen ze bijvoorbeeld Landlers. De Landler, in de originele vorm van Oostenrijkse volksmuziek is verpakt in een hartbeat. De accenten in dit driekwart tongengenre resulteren in een ritme dat lijkt op een gezonde pompende hartspier. Adembenemend om hen te horen, Alma speelt niet alleen soulmuziek, het is echt HART-muziek.

Heerlijk dat we gezegend zijn met YouTube zodat we het daar meteen kunnen beluisteren.

Op www.marie-theres-stickler.at/ en haar facebook-pagina vind je desgewenst verdere gegevens.