Christian Bakanic

CHRISTIAN BAKANIC “Dat het accordeon de laatste jaren zijn image radicaal kon verbeteren is ook aan virtuozen als Christian Bakanic te danken. Naast accordeon speelt hij bandoneon, Steirische harmonica, piano en percussie.

In de formatie 'Beefolk' en 'Folksmilch' net zo goed als in zijn excellente 'Trio Infernal' dat aa moderne jazz gewijd is. Sterpianist Markus Schirmer heeft hem ook voor zijn project 'Scurdia' binnengehaald, dat bewijst zijn kunnen en reputatie” (Eva Schulz schreef dit al in 2011).

Christian, accordeonist en componist is in 1980 geboren in het zuiden van Oostenrijk en kreeg op zijn 7e jaar al muziekonderwijs. Sinds 1994 woont hij in Graz. Hij studeerde volksmuziek aan het J.J. Fux conservatorium in Graz, waar hij zijn diploma als docent voor Volksmuziek en -instrumenten haalde. Aan de kunstuniversiteit studeerde hij accordeon bij prof. Janne Rättyä, prof. James Crabb en prof. Geir Draugsvoll. Talrijke eerste prijzen behaalde hij bij harmonicaconcoursen (Steir. Harmonikawettbewerb Grazer Messe, Österreichische Wettbewerbe "Tag der Harmonika"...). Eerste prijzen bij het landelijke concours "Prima la Musica" (1997 und 1999) voor klassiek accordeon.

Het wezenlijke van het werk van Christia Bakanic is de constante beweging, de eeuwige uitwisseling en niet in de laatste plaats de spannende zoektocht naar nieuwe mogelijkheden om zijn muzikale creativiteit te uiten.
Youssra merkte op dat de alternatieve scene zeer competitief is, maar daardoor is het ook zeer uitdagend. Het wordt steeds moeilijker zich te onderscheiden en succesvol gehoord te worden. Maar dat bevordert weer wel de creativiteit.
Wat later ging ze ook samen met allerlei muzikanten werken, waarmee ze ook een band vormde.

Om kennis met zijn muziek te maken zie de talloze muziekfilms op YouTube. Zoals: Folksmilch,Beefolk,Trio Infernal, Mala Junta, Tanguango, Kahiba, Bordunikum, Scurdia... in Europa, Japan, Argentinien, Hong Kong, Island...