Lynnmarie Rink

The Dixie Chick of Polka - LYNNMARIE RINK

Ze besefte toen ze ouder werd, dat ze nooit zelf een keuze had mogen doen. Niet qua instrument wat ze speelde, noch qua muziekstijl. ‘Mijn vader was een harmonicaspelerdie alleen polka’s speelde’ herinnert ze zich. ‘Ik groeide op met het idee dat er geen andere muziek bestond.’

Lynn Marie woonde in Cleveland (VS) in een gezin waarin ze de jongste was van 6 kinderen. Al was er altijd muziek om haar heen, dat betekende niet dat muziek serieus werd genomen. Het was meer een soort amusement om geld mee te verdienen. Er werd in lokale bars opgetreden en op Polkafestivals die in Ohio het hele jaar door overal plaatsvinden. Aan een carrière in de harmonicawereld, daar had ze nooit bij stilgestaan.
Ze speelde op haar harmonica’s polka’s omdat het nu eenmaal zo was. Haar jeugd ging niet over rozen. Toen ze 17 jaar was overleed haar moeder. Ze bleef thuis bij haar vader (die alcoholist was) en trad met hem op: maar ze wilde meer.
Toen ze naar de theater- en televisieschool in de buurt mocht gaan, ontmoette ze daar haar toekomstige echtgenoot Jim Rink. Samen verhuisden ze naar Nashville om hun beider droom in de productiewereld waar te gaan maken.

Ze werkte daar bij een show die Prime Time Country heette. Naast haar werk daar speelde ze nog wel op haar instrument. Toen werd ze bij de show gevraagd om plotseling in te vallen met haar instrument. Een zanger, die er ook in optrad, wilde er graag een harmonicaspeelster bij hebben. Lynn Marie nam de uitdaging aan en zo is het toen begonnen, haar carrière als musicus.

Intussen had ze ook haar ideeën over muziek ontwikkeld. Met een producer uit Nashville zorgde ze dat de traditionele polkamuziek een meer 21 eeuws jasje kreeg. Het succes bleef niet uit. De invloedrijke komiek en ook presentator van de NBC-show “The Tonight Show” Jay Leno gaf haar de bijnaam ‘The Dixie Chick of Polka’. Lynn Marie kan niet alleen goed spelen, ze heeft ook een mooie zangstem. Inmiddels zijn er door haar 13 albums uitgebracht en heeft ze met een groot aantal beroemde mensen samengewerkt. Zoals bijvoorbeeld met countryzanger, gitarist en liedejesschrijver Willie Nelson, meermalen voor zijn verdiensten voor de muziek onderscheiden.

Na de geboorte van haar zoon met het Downsyndroom en een vorm van autisme werd het haar allemaal teveel en kreeg ze een inzinking. Toch heeft ze op een zeker moment haar instrument weer opgepakt.

Ze treedt op met een nieuwe show met The Nashville Polka Guys, waarbij ze ook op een onderhoudende manier haar levensverhaal vertelt.
Lynn Marie Rink, zangeres en harmonicaspeelster, is maar liefst vijf keer genomineerd geweest voor een Grammy in de muziek. Tot nu toe heeft ze hem nog niet gewonnen.

Op www.lynnmarie.net en haar facebook-pagina vind je desgewenst verdere gegevens.