Youssra El-Hawary

YOUSSRA EL-HAWARY: Veelzijdig artieste uit het Egypte

Het balginstrument is over de hele wereld populair.

Dus ook in Egypte bij accordeoniste, songwriter, componist, zangeres en actrice Youssra El-Hawary (1983) die haar jeugd in Koeweit doorbracht waar haar muziekliefde begon met pianospelen. Bij terugkomst in Egypte nam ze les bij het Muziekcentrum in Caïro en studeerde af in theater- en filmwetenschap. Met het Choir Project reisde ze daarna door de Arabische wereld. Tegelijkertijd gaf ze workshops en was actief voor de organisatie Action for Hope, ter bevordering van cultuur voor allen.

Soundcloud (een app waar je muziek die je zelf maakt met elkaar kan delen) voorzag ze van vier door haar gemaakte liedjes en trok de nodige aandacht hiermee. Haar 1e single kwam uit ‘El-Soor’ (De Muur) in 2012. Een sociaalkritisch lied op de politieke situatie in Egypte. Dit was meteen haar doorbraak, ze won de EERSTE PLAATS in de wereldwijde Fair Play competitie voor muziekvideo’s in de strijd tegen corruptie.

‘Mijn liedjes gaan over mijn leven in Caïro, zelf geschreven en ook samen met dichters die mij inspireerden. Na mijn eerste video van mijn hit El-Soor, kreeg ik veel aandacht. Dit was natuurlijk ook wel een beetje eng, maar het stimuleerde mij ook.’
Youssra merkte op dat de alternatieve scene zeer competitief is, maar daardoor is het ook zeer uitdagend. Het wordt steeds moeilijker zich te onderscheiden en succesvol gehoord te worden. Maar dat bevordert weer wel de creativiteit.
Wat later ging ze ook samen met allerlei muzikanten werken, waarmee ze ook een band vormde.
In de toekomst wil ze misschien een accordeonschool in Egypte openen, om jonge mensen de mogelijkheid te geven alternatieve muziekstijlen te studeren.

Maar eerst is ze nog lekker bezig met haar eigen muziek en tourt ze door heel de wereld, waaronder USA en laatstelijk op de ‘Akkordeonale’ die accordeonist en allround musicus Servais Haanen elk jaar in Duitsland organiseert.

Meer informatie vindt u o.a. op de website van Youssra El-Hawary en ook op haar Facebook Pagina