Arnaud Méthivier

Frans accordeonist, zanger, artistiek leider van evenementen, componist van klassiek, avant-garde en jazz muziek

Arnaud Méthivier is in 1971 geboren in Orléans.

De vader van Arnaud was accordeonist dus het instrument zag hij regelmatig en met de geluiden was hij vertrouwd.
Echt in aanraking met het instrument waarmee hij muzikaal zelf iets kon beleven, dat kwam pas nadat hij met zeven jaar erop leerde spelen. Het spelen kostte hem totaal geen moeite en hij vloog door de muzieklessen heen.
Met tien jaar trad hij voor het eerst op bij de bals musette in Orleans met een muziekgroep uit de Auvergne "La Châtaigne". Zijn ster steeg en hij werd al spoedig voor veel concoursen en competities gevraagd.
Zo kwam hij in 1987 in de selecte groep die onder leiding stond van Maurice Larcagne. Deze zeer populaire en toonaangevende groep was wekelijks op tv en radio met vooral musette muziek in hun repertoire. Zo werden zijn talenten al vroeg onderkend.

Arnaud ontmoette ook Marcel Kanche, schilder, afgestudeerd in musicologie en zanger van post-rock die hem een nieuw publiek deed ontdekken. Jeugdig en underground, experimenterend met muziek tussen post-rock en avant-garde jazz en punk.
Marcel introduceerde Arnaud in deze kringen en de laatste zag hem als zijn 'geestelijk' vader.
De groep 'Les innocents' met gitarist en zanger J.P. Nataf hoorden bij de muzikanten die mede het accordeon terug in de scene brachten en waardoor het in de jaren 1990 weer een groeiende bekendheid en waardering kreeg. Met veel sessies, studioopnames en vele artiesten zoals Boy George, Moustaki, Suzanne Vega, Enzo Enzo, le Forestier e.a.

In 1998 componeerde Méthivier zijn nieuwe muziek en produceerde zijn eerste album "Chansons". Verschillende albums volgden nog maar op dit moment zijn ze voor het merendeel niet meer verkrijgbaar.

In 2000 krijgt Arnaud een opdracht om een serie van 10 uitzendingen te maken over de muziek voor het accordeon.
Bij deze gelegenheid komt hij in Slovenië in contact met de Oostenrijkse accordeonist Otto Lechner. Met hem gaan ze naar de inspiratie bronnen van de geïmproviseerde muziek. Onder de naam van de groep Arnotto brachten ze diverse albums uit.

In 2006 komt er een tournee met Nano and Friends, een tussenvorm tussen theater, concert en opera. Catherine Estourelle, Kent, Hervé Rigaud en Djamei Laroussi (leider van de groep Au P'tit Bonheur).
De voorstellingen zijn muzikale landschappen en poëtische reizen. Er is geen onderbreking tussen de muziekstukken en Arnaud speelt zittend op een kruk accordeon, soms mixt zijn stem met accordeon geluiden.
Zo worden veel muziekprojecten en installaties gemaakt in de daarnavolgende jaren en tot nu toe.

Op www.nanomusic.fr en zijn facebook-pagina vind je desgewenst verdere gegevens.

Copyright © 1990-2018 Uitgeverij Klank. All rights reserved. Design: GH