Simone van der Weerden

SIMONE VAN DER WEERDEN: van ACCORDEON naar BANDONEON

In het Brabantse Someren speelde Simone op zevenjarige leeftijd al accordeon.
Dat verbaasde niemand want iedereen in de familie bespeelde wel een instrument.
Als ze aan het conservatorium in Tilburg begint met haar studie accordeon bij Ludo Mariën volgt ze daarnaast al snel diverse masterclasses. Niet alleen klassiek repertoire maar ook Russische, Balkan en Zuid-Amerikaanse muziek.
Met het ontdekken en ontwikkelen van deze muziekstijlen raakte ze in de ban van de tango. Naar Argentinië gaan was eigenlijk heel vanzelfsprekend, en bleek zeer inspirerend.

Want ná deze reis besloot ze dat het tijd werd voor een drastische verandering. Ze stopte met haar studie in Tilburg, verruilde haar accordeon voor een bandoneon en begon haar avontuur in de tangowereld aan het conservatorium in Rotterdam. Daar volgde ze bandoneonlessen bij Victor Hugo Villena en Leon Vervelde.
Ze reisde opnieuw naar Argentinië in 2012 om les te nemen bij de Maestro's van de tango: Roberto Alvarez en Julián Peralta. Simone bezocht ook zoveel concerten als ze maar kon van haar muzikale helden en kwam vol ideeën weer terug naar Nederland.
- In Klingenthal (D) won ze in 2014 een 1e prijs in de 'International Bandoneon Solo Competion'. De jury gaf haar 23,31 van de 25 punten, dit maakte Simone tot wereldkampioen 2014 in haar categorie.
- Eind juni 2014 kwam haar afstuderen aan de Argentijnse tango afdeling van het conservatorium in Rotterdam met als eindcijfer een 9!

Simone is lid van en treedt op met verschillende bands en ensembles, zoals haar eigen LocosLindos, Roff a Tango Trio en het Ensemble Judique. Tussendoor reist ze met haar bandoneon op uitnodiging naar Argentinië, Zweden, Denemarken en Spanje.

2015 bracht haar weer terug naar Buenos Aires waar ze les kreeg van de beroemde maestro's Nestor Marconi, Santiago Segret en anderen. Simone maakt ook deel uit van het Argentijnse Quintet "Finisterre Tango" met wie ze in Buenos Aires speelde en ook een tour maakte naar Ushuaia. En ze werd uitgenodigd voor het Bandoneon Festival 2016 in Joinville (Brazilië).

Met het TANGO ORKEST LocosLindos wil Simone het 'onbekende terrein van de Argentijnse tango' betreden.

De meer dan 100 jaar oude Argentijnse tango is nog springlevend. In een groot aantal artikelen die de afgelopen jaren in KLANK verschenen werd aandacht besteed, ook aan de grote musici van weleer die deze muziekstijl verder ontwikkelden maar ook over de grote namen van huidige componisten en spelers van de tango.

Wereldwijd heeft deze muziekstroming zich tenslotte genesteld in het repertoire van toegewijde musici. Ook de vijf jonge en gedreven muzikanten die deel uitmaken van het orkest LocosLindos verkennen - zoals ze zelf zeggen - 'het onbekende terrein van de passionele Argentijnse tango'.
Ze spelen, naast de oude dansbare tango's ook het repertoire van bandoneonist Astor Piazzolla en onbekend repertoire van huidige tangocomponisten. Zo heeft het orkest een eigen stijl ontwikkeld.

De vijf muzikanten van het orkest zijn afkomstig uit Rusland, België en Nederland en studeerden allen af aan de afdeling Argentijnse tango van het conservatorium van Rotterdam. Hun hechte muzikale samenwerking komt voort uit hun gedeelde passie voor deze warme Zuid-Amerikaanse muziek.
In hun Tango-orkest speelt Ruzana Tsymbalova-viool, Anke Steenbekepiano, Tim Panman-elektrische gitaar, Alexander Cocking-contrabas en Simone van Weerden bandoneon.

Zie de Agenda voor hun optreden op 16 december en 12 januari 2018.

Meer informatie vindt u o.a. op de website van Simone van der Weerden en op de website van Tango orkest LocosLindos