Maria Kalaniemi

MARIA KALANIEMI - Naar haar luisteren is genieten en van haar leren

Maria Kalaniemi (1964) is een meester op de free-bass knopaccordeon en een van de toonaangevendste hedendaagse accordeonisten in Finland. Niet mis allemaal want technisch geldt ze als briljante speler, en virtuoos in haar improvisaties. Maria is ook componist van krachtige, gevoelige muziekstukken die veel raakvlakken hebben met diverse muziekstijlen maar toch haar eigen persoonlijkheid weergeven. Ze heeft al vroeg belangrijke prijzen en Awards gekregen voor optredens en composities. . Op de Sibelius Academy, afdeling klassiek en Folk Music liggen nog steeds haar wortels voor klassiek en folkmuziek waarin ze beiden afgestudeerd is. Als speler van klassieke werken is ze zeker zeer bekend. Maar daarnaast in wijdere kring nog bekender als een folk muzikant die de traditionele Finse volksmuziek nieuw leven ingeblazen heeft. Er bestaat een indrukwekkende lijst van groepen en projecten waarbij ze betrokken is geweest. Ze heeft voor concerten en voorstellingen gereisd door Europa, USA, Canada en Japan. Natuurlijk staan er veel albums op haar naam en is er veel muziek van haar op Youtube te beluisteren.

Spelen doet Maria Kalaniemi in de huidige volgende groepen:
Het MARIA KALANIEMI TRIO
speelt traditionele muziek, populaire Finse muziek uit het midden van de 20e eeuw en nieuwe werken van Kalaniemi en Alakotila (met Timo Alakotila, pianist vormt ze ook een duo). Op een concert in Tokio is een live cd opgenomen met een aantal van hun nummers. De Ellin pollka is te horen op YouTube

ACCORDION TRIBE
een internationale accordeongroep bestaande uit Kalaniemi, Guy Klucevsek uit de Verenigde Staten, Bratko Bibic uit Slovenië, Lars Hollmer uit Zweden en Otto Lechner uit Oostenrijk.

UNTO TANGO ORKEST
(Tango-Orkesteri Unto) met Maria Kalaniemi, accordeon, Pirjo Aittomäki (zang), Timo Alakotila, piano, Petri Hakala (gitaar), Mauno Järvelä (viool) en Hannu Rantanen (contrabas). De groep werd voor een speciale gelegenheid opgericht en bracht daarvan ook een cd uit. Deze wordt buiten Finland verkocht als de Finse tango.

De 'HELSINKI MELODEON LADIES' De polka Tsuiluikka is te horen op YouTube

RAMUNCER
is een Zweedstalig project met zang van Anna-Kaisa Liedesen en de violiste Marianne Maans Maria heeft ook gespeeld en opnames gemaakt met de Zweedse fiddler Sven Ahlbäck, de populaire Finse zangeres Katri Helena, de zanger / acteur / fluitist Vesa-Matti Loiri, de Finse accordeonist Kimmo Pohjonen en vele anderen.

In 2004 was Maria de speciale gast tijdens een concert in Londen met het BBC Concert Orchestra en de Finse violiste groep JPP. Er werden speciaal voor deze gelegenheid stukken geschreven en uitgevoerd. Timo Alakotila schreef een speciaal stuk alleen voor Maria Kalaniemi en accordeon.

Op www.mariakalaniemi.com/ vind je desgewenst verdere gegevens.